Τα μπιδόκοπα φασόλια, είναι ξερά φασόλια μπουρνελάτα με χοντρά κόκκινα παπούδια. Οι
Απεραθίτες τα ξέραιναν στον ήλιο το καλοκαίρι και τα φύλαγαν μέσα στις μεθήρες του ματζέ για τον χειμώνα, μαζί με τους υπόλοιπους καρπούς. Τα μαγείρευαν με μπόλικο λάδι και πιπεριά τουρκάκι. Κρατούσαν μια τσικαλιά για τη Μεγαλοβδομάδα και μάλιστα τα μαγείρευαν τη Μεγάλη Πέμπτη. Όσοι βέβαια δεν νήστευαν, τα συνδύαζαν και μ' ένα σκιζαράκι παστό χερνό. Λένε
πως οι ''ναζομάζοι'', τρώγανε κρεατινά μες στη Μεγαλοβδομάδα, επειδή νήστευαν όλοι οι άλλοι κι έτσι δεν υπήρχε φόβος να κεράσουνε κανέναν άνρωπο. Έτσι λοιπόν προέκυψε το σκωπτικό άσμα:
Οι νάζιδοι κι οι μάζιδοι κι οι στραβογκαγκανάδες,
ετρώαν τα χερνά ντωνε τσοι Μεγαλοβδομάδες.
Πηγή : Πολιτιστικός Σύλλογος τα Φανάρια (Facebook)
Απεραθίτες τα ξέραιναν στον ήλιο το καλοκαίρι και τα φύλαγαν μέσα στις μεθήρες του ματζέ για τον χειμώνα, μαζί με τους υπόλοιπους καρπούς. Τα μαγείρευαν με μπόλικο λάδι και πιπεριά τουρκάκι. Κρατούσαν μια τσικαλιά για τη Μεγαλοβδομάδα και μάλιστα τα μαγείρευαν τη Μεγάλη Πέμπτη. Όσοι βέβαια δεν νήστευαν, τα συνδύαζαν και μ' ένα σκιζαράκι παστό χερνό. Λένε
πως οι ''ναζομάζοι'', τρώγανε κρεατινά μες στη Μεγαλοβδομάδα, επειδή νήστευαν όλοι οι άλλοι κι έτσι δεν υπήρχε φόβος να κεράσουνε κανέναν άνρωπο. Έτσι λοιπόν προέκυψε το σκωπτικό άσμα:
Οι νάζιδοι κι οι μάζιδοι κι οι στραβογκαγκανάδες,
ετρώαν τα χερνά ντωνε τσοι Μεγαλοβδομάδες.
Πηγή : Πολιτιστικός Σύλλογος τα Φανάρια (Facebook)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου