Παρουσίαση του βιβλίου "Το Δώρημα τ Απεράθου"

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου τ Απεράθου , έγινε την 25 Αυγούστου του 2013 η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Δημητροκάλη "Το Δώρημα τ Απεράθου" .

Το βιβλίο και τον συγγραφέα παρουσίασαν η
Τασία Δεουδέ σε συνεργασία με την Σεβαστή Καραπάτη και τον Γιάννη Μπαρδάνη.
Την διοργάνωση  είχε ο Απεραθίτικος Πολιτιστικός Σύλλογος "Τα Φανάρια"

"Το Δώρημα τ' Απεράθου δεν έχει σχέση με νοητικές διαδικασίες. Είναι πίστη ψυχής, σαν ένα άγιο δισκοπότηρο στο οποίο μεταλαβαίνουν όχι για να συγχωρηθούν, μα για να πάρουν τη χάρη, το Δώρημα της κοινής καταγωγής. Καταγωγή που περιθωριοποιεί το ατομικό "Εγώ" και εμπνέει τυφλή αφοσίωση στ' Απεράνθου, με τις ποικίλες πραγματικότητές του, που συγκροτούν όμως μια εκπληκτική ενότητα με δυνάμεις συνοχής μεταφυσικού χαρακτήρα. Είναι πίστη στην πολιτιστική αξία του μακρινού παρελθόντος τους, που έσβησε η λάμψης του, αλλά αφομοιώθηκε ως Ιερή Ουσία και περνάει από γενεά σε γενεά μέσα στο "Είναι των Απεραθιτών" σαν μια ευλογία, που έρχεται από τους προηγούμενους, μαζί με την ευθύνη μετάδοσής της στους επόμενους. Δεν παραποίησαν, ούτε αλλοτρίωσαν, ποτέ, ακόμη και όταν έπασχαν, είτε ατομικά, είτε συλλογικά ως κοινωνία, αυτή την ευλογία. Αντιθέτως διαφύλασσαν την παράδοση ως σωτήρια πηγή της και το "Δώρημα" ως πολυτιμότατο αγαθό της".
" Το Δώρημα τ' Απεράθου" είναι ένα συγγραφικό πόνημα, που αποτελεί ύμνο για τ΄Απεράθου και τους Απεραθίτες διαχρονικά. Θα μπορούσε να τεθεί σαν θεμέλιος λίθος σε πολλές και ποικίλες συζητήσεις με θέμα την καταγωγή του χωριού. Αλλά το ουσιαστικό θα ήταν να πυροδοτήσει τους νέους επιστήμονες (ειδικούς) του χωριού μας να ασχοληθούν εμπεριστατωμένα με την έρευνα πάνω στο θέμα αυτό. Αξίζει να μελετηθεί το βιβλίο, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους."

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Ναξιώτης Γιάννης Δημητροκάλλης, γιος του δάσκαλου Ι. Δημητροκάλλη, σπούδασε πολιτικός
μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Αττική και ασχολήθηκε με πλήθος ιδιωτικών μελετών και κατασκευών. Είναι μέλος του Σ.Π.Μ.Ε. και της ΠΕΔΜΕΔΕ. Με τα κοινά ασχολήθηκε κατ΄ αρχάς ως μέλος Δ.Σ. και πρόεδρος πολιτιστικών συλλογών και μετά το 1981 με την πολιτική. Ως πολιτικός δραστηριοποιήθηκε και διακρίθηκε στον τομέα της κομματικής οργάνωσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκλέχτηκε μέλος της Κ.Ε. και στη συνέχεια της 11μελούς εκτελεστικής επιτροπής της Ν.Δ. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης. Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δραστηριοποιήθηκε και στο χώρο των Μ.Μ.Ε. και της πολιτικής επικοινωνίας. Παρακολούθησε ειδικά προγράμματα πολιτικής επικοινωνίας, και σεμινάρια του ιδρύματος Adenauer στη Γερμανία. Ίδρυσε την ένωση υπευθύνων πολιτών "ΠΟΛΙΤΙΖΩ" και εξέδωσε ομότιτλο δεκαπενθήμερο έντυπο, για την άρση της διχοτόμησης πολιτικής και πολιτισμού. Αρθρογράφησε ως πολιτικός συντάκτης στον ημερήσιο Τύπο και παρουσίασε τηλεοπτικές εκπομπές πολιτικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Συνέγραψε τα βιβλία "Αιχμάλωτη Δημοκρατία", "Οι Κοινότητες των Ελλήνων", "Εγχειρίδιο πολιτικής επικοινωνίας" και "Από το κράτος των υπηκόων στην πολιτεία των πολιτών". Το 1998 επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Νάξο όπου ασχολείται με τη μελέτη, τη συγγραφή και τη γεωργία.

Το βιβλίο πωλείται στο κατάστημα του Γεωργίου Μπάκαλου "Το Υπερώον " στην Απέιρανθο και στο ΖΟΟΜ στηνΧώρα της Νάξου.

Φωτογραφίες και το video από την εκδήλωση μπορείτε να παραγγείλετε στο τηλ: 6988 243507 κ Π. Δελλαμάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου