2014. Ανάσταση στην Απείρανθο.

Φωτογραφίες - Video

Το Μεγάλο Σάββατο στ” Απεράθου γίνονται οι προετοιμασίες για την Ανάσταση. Στο σπίτι βράζουν κρέας και ετοιμάζουν το τραπέζι, ώστε να είναι έτοιμο μετά την Ανάσταση.
Η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού γιορτάζεται στο χωριό με ιδιαίτερα θορυβώδη τρόπο. Οι θόρυβοι από την αρχαιότητα θεωρείται ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα. Το χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας, οι φωνές των πιστών και οι κροτίδες,
συναποτελούν το ηχητικό πλαίσιο του γιορτινού αυτού εθίμου. Ο ήχος και το φως αποτελούν τα μαγικά μέσα που σφραγίζουν την Αναστάσιμη χαρά.
Το «Χριστός Ανέστη» ψέλνεται από τον παπά στην κεντρική εξωτερική είσοδο του ναού, όπου συγκεντρώνονται οι άντρες του χωριού, κυρίως νέοι, αγκαλιάζονται σφιχτά και ψέλνουν χοροπηδώντας τον ύμνο. Απ” έξω από την είσοδο αυτή, στο πλακόστρωτο, ανάβουν τα κλίματα που συγκεντρώθηκαν εκεί για να ενισχύουν με τη φωτιά τους τον αποτρεπτικό
 και καθαρτικό ρόλο του θείου φωτός της Ανάστασης. Το φως αυτό μεταφέρεται από τους πιστούς στα σπίτια, όπου σχηματίζεται με τις λαμπάδες ο σταυρός στο ανώφλι (μέρος του σπιτιού γεμάτο με μαγικές δοξασίες), για να προστατεύει τους ενοίκους από κάθε τι κακό. Το καντήλι ανάβεται με το άγιο φως και ειδικά τα παλαιότερα χρόνια παρέμενε άσβεστο για σαράντα μέρες (δεν το άφηναν οι γυναίκες να σβήσει). Τη λαμπάδα τη φυλάνε «για καλό στο σπίτι»
Ακολουθεί το πανηγυρικό τραπέζι μετά τη θεία λειτουργία και τη θεία κοινωνία. Παλιότερα έτρωγαν βραστό κρέας. Υπάρχει η λαϊκή αντίληψη ότι δεν τηγανίζουν ποτέ κρέας και γαρδούμπες (τζιτράκια) το βράδυ της Ανάστασης, κάτι που θεωρούμε λογικό καθώς μετά από σαρανταήμερη νηστεία οι τηγανητές τροφές βλάπτουν το στομάχι.

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών επισφραγίζει τη γιορτή της Ανάστασης και όπως παρατηρούν οι παλαιότεροι «εβουλώναμε με το αυγό και τελειώναμε με το αυγό» (έτρωγαν αυγό το βράδυ της Τυρινής Κυριακής πριν τη νηστεία και ξανάτρωγαν αυγά μετά το τέλος της Σαρακοστής, το βράδυ της Ανάστασης – σχήμα κύκλου).



Της Μαρίας Καλτσά (Φιλόλογος – Λαογράφος)
Από το περιοδικό my naxos 


Ανάσταση στην Απείρανθο Νάξου -2014 - Resurrection in Apeiranthos Naxos from Naxos Web Tv on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου