Ρίφι με πάτουδα. Η συνταγή είναι απο τη Μαριεττή του Νεμπότη

Από Σπεσιαλ Συνταγες

Που σε δα στην Ανάσταση
και μέθυσα χωρίς κρασί.

Χριστός ανέστη!!!!!!!!!!!!!!!
Μεγάλη ευδομάδα στ Απεράθου
Μεγάλη Δευτέρα – μεγάλη μαχαίρα
Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρύφτη
Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός επιάστη
Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός εδέθη
Μεγάλη Παρασκευή – κλάματα κι αναστεναγμοί
Μεγάλο Σαββάτο – αρνί και ρίφι (κατσίκι) κάτω

Ξημερώνει κι η Λαμπρή με το μυρισμένο αρνί.
Για το πασχαλινό τραπέζι
Ρίφι με πάτουδα Η συνταγή είναι απο τη γιαγιά μου Μαριεττή του Νεμπότη
Ενα ρίφι η αρνί 12 με 13 κιλά
3 μεγάλα μάτσα σέφκλα(σέσκουλα)
2 ματσάκια κουτσουνάδες (παπαρούνες)
3 μάτσα άνηθο
2 μάτσα μάραθο ποτέ δε βάζουμε πολύ μάραθο γιατί είναι βαρύς και θα πικρίσει η γέμιση**
1 φλιτζ. δυόζμο(πάντα όπως λέει και ο φούρναρης τα περισσότερο μυρωδάτα αρνιά από τις γιαγιαδες ήταν αυτά που είχαν δυόζμο)
6 ξερά κρεμμύδια
650 γρ ρύζι γλασσέ το οποιο πρώτα θα το πλύνετε καλά η θα το αφήσετε σε τρεχούμενο νερό για 5 λεπτά
3 φλιτζ. μεγάλα σταφίδα ξανθιά
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
νερό

Εκτέλεση
1.Βάζουμε τη σταφίδα σε μπόλικο νερό για 1 ώρα να φουσκώσει.
2 .Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το αρνί μας από εντόσθια( και ατσινόρια ) εξωτερικά το τοποθετούμε σε βαθύ ταψι
(ειδικά αν είναι μεγάλο για να καλοψηθεί)
3.Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα βράζουμε για 6 με 7 λεπτά να ζεματιστούν(σέφκλα) τις κουτσουνάδες τις βράζουμε περισσότερο ( δεν τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια γιατί θα λιώσουν***)
4. πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας και τ αφήνουμε να στραγγίσουν.
5.Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σωτάρουμε σε μια κούπα ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.
6. Προσθέτουμε στη κατσαρόλα τα μυρωδικά ,τη σταφίδα και τα χόρτα ,ανακατέυουμε και τέλος προσθέτουμε το ρύζι, ανακατέυουμε να σωταριστεί και αυτό
7.Αλατοπιπερώνουμε και ανακατέυουμε για 2 λεπτά στη φωτιά.(πολύ χαμηλή φωτιά)
8.Βάζουμε σε ένα μπολάκι αλατοπίπερο και ελαιόλαδο,με τα χέρια μας αλείφουμε το αρνί μέσα έξω.
9.Βάζουμε τη γέμιση και ράβουμε με γερή κλωστή το αρνί από το παχάκι όχι από το ψαχνό. Προσθέτουμε νερό και λάδι στο ταψι όχι μέχρι πάνω γιατί στην αρχή το κρέας βγάζει πολλά υγρά
10.Ψήνουμε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο 4 ώρες, και κοιτάμε συνεχώς να μην πιεί το νερό ,προσθέτουμε λάδι και νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.(πάντα στο πλάι του ταψιού και όχι από πάνω.)
Εδώ μας το ψήνει ο φούρνος μας.
Μπορείτε να βάλετε αντί κουτσουνάδες σπανάκι****αν είναι κατεψυγμένο θα το ξεπαγώσετε και θα το σωτάρετε με τη γέμιση αν είναι φρέσκο θα το βράσετε
Με την ίδια γέμιση κάνουμε πατουδόπιτα με φύλλο κρούστας ειναι κάτι σαν τη σεφουκλωτή που φτιάχνουν σε αλλα χωριά της Νάξου,,,και επίσης με την ιδια γέμιση κάνουμε κοτόπουλα παραγεμιστά και κοκόρια στο φούρνο μόνο που μαγειρέυουμε τη γέμιση.

Χρόνια σας πολλά
Σπέσιαλ Συνταγές —

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου