Συνάντηση Λαφαζάνη με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου σμυριδεργατών της Νάξου .

Με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη συναντήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι αντιπροσωπεία του Συνδέσμου σμυριδεργατών της Νάξου προκειμένου να του θέσουν τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο
Υπουργείο, παρευρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος και Νίκος Μανιός καθώς επίσης, ο πρόεδρος και ο γ.γ. της ΟΝΑΣ κ.κ. Νίκος Βερνίκος και Μάρκος Μαργαρίτης, ο γραμματέας του Συνδέσμου σμυριδεργατών Όρμου Λιώνα Απόστολος Κουφόπουλος, ο Γιαννούλης Μανδηλαράς μέλος του Δ.Σ του σωματείου, ο Μανώλης Μανωλάς από το σωματείο χειριστών γεωτρυπανιστών μηχανημάτων τεχνικών έργων και ο Μανώλης Χατζηπέτρος μέλος της ΕΚΥΤ και επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ του Απεραθίτικου Συλλόγου.
Από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Ανάπτυξης παρέστησαν, ο Γ. Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών πρώτων υλών Απόστολος Αλεξόπουλος, ο Σπύρος Τζήμας από την Διεύθυνση Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών και ο Ιωάννης Ζαφειράτος Επιθεωρητής Μεταλλείων Ν. Ελλάδας.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, οι εκπρόσωποι των σμυριδεργατών έθεσαν στον Υπουργό τα αιτήματα τους όπως την αύξηση της ποσότητας σμύριδας που παραλαμβάνει το δημόσιο από τους σμυριδεργάτες, σε 8.100 τόνους ώστε να επιτραπεί και η εγγραφή νέων μελών στους σμυριδεργατικούς καταλόγους για να αρθεί η αδικία σε βάρος τους. Όπως αιτιολόγησαν, η αύξηση αυτή επιβάλλεται, αφού τα αποθέματα σμύριδας στις αποθήκες του δημοσίου έχουν μειωθεί, επίσης υπάρχει η διαβεβαίωση της εταιρίας για τη συνέχιση αγοράς του πετρώματος και για τα επόμενα έτη, αλλά και το ενδιαφέρον αγοράς και από άλλες εταιρίες. Με την έγκριση των 8.000 τόνων θα είναι επίσης εφικτό να εγγραφούν άλλοι 60 νέοι στον κατάλογο και έτσι να είναι αφορμή να παραμείνουν στην ορεινή Νάξο, τόνισε ο Μιχάλης Πάσουλας. Η ζήτηση και το ενδιαφέρον των αγορών είναι ιδιαίτερα αισθητή τα τελευταία χρόνια, τα αποθέματα σμύριδας στις αποθήκες του δημοσίου έχουν μειωθεί, ενώ υπάρχει η διαβεβαίωση εταιριών για αγορά και τα επόμενα έτη αλλά και ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων νέων χωρών ακόμη και από την Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια και με ενέργειες της δημοτικής αρχής έφυγαν συνολικά άνω των 110.000 τόνων από το προαύλιο συγκέντρωσης της Μουτσούνας. Τα έσοδα από την πώληση του για το 2015, έχουν ανέλθει στα 350.000 ευρώ και φανερώνει την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη του ορυκτού.
Επίσης ζήτησαν από τον κ. Λαφαζάνη την έναρξη λειτουργίας των σμυριδορυχείων κατά το μήνα Μάιο κάθε έτους, έτσι ώστε να γίνεται η εξαγωγή του ορυκτού με καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες για τους εργαζόμενους, κι ακόμα τη σύσταση επιτροπής με σκοπό την αναζήτηση νέων αγορών, αξιοποιώντας και τους εμπορικούς ακόλουθους των πρεσβειών καθώς και την εκπόνηση μελετών για έργα υποδομής, που θα βελτιώνουν το κόστος παραγωγής και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για νέες χρήσεις της σμύριδας.

"Με την έγκριση των 8.000 τόνων θα είναι επίσης εφικτό να εγγραφούν άλλοι 60 νέοι στον κατάλογο και έτσι να είναι αφορμή να παραμείνουν στον τόπο μας" τόνισε ο Μιχάλης Πάσουλας και πρόσθεσε ότι, σήμερα υπάρχουν 391 εγγεγραμμένοι από τα 6 σμυριδοχώρια της Νάξου, ενώ αποχωρούν με σύνταξη 20 άτομα.


Θετική ανταπόκριση από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη

Ο Υπουργός, αποδέχθηκε τα αιτήματα των σμυριδεργατών όπως αυτά εκφράστηκαν μέσω του κ. Μιχάλη Πάσουλα, σημειώνοντας ότι θα αυξηθεί η ποσότητα σμύριδας που θα παραλαμβάνει το Δημόσιο στους 8.100 τόνους ώστε να επιτραπεί και η εγγραφή νέων εργατών στους Σμυριδεργατικούς καταλόγους και να αρθεί η αδικία σε βάρος τους, αλλά και για να εξασφαλιστεί η κοινωνική ασφάλιση όλων των εργαζομένων.

Επίσης, όπως υποσχέθηκε ο κ. Λαφαζάνης, πολύ σύντομα θα επισκεφθεί τη Νάξο η Επιθεώρηση, ώστε τα ορυχεία να ανοίξουν άμεσα (μέσα στο Μάη) και όχι το Σεπτέμβριο όπως μέχρι σήμερα, ενώ αναρωτήθηκε γιατί να μην γίνεται στο νησί η στοιχειώδης επεξεργασία ώστε να υπάρξει καλύτερη τιμή πώλησης και μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αγορών, αλλά και αύξηση του κέρδους για το κράτος και τους εργαζόμενους.
Πρόταση του Υπουργού είναι να ανατεθεί μελέτη για την επεξεργασία του σμυριγλιού και έδωσε σχετική οδηγία στον κύριο Ζαφειράτο Ιωάννη επιθεωρητή μεταλλείων. Ο κύριος Ζαφειράτος μάλιστα ανέφερε ότι έχει αιτήματα για πώληση 26.000 τόνων!

Ο πρόεδρος της ΟΝΑΣ Νίκος Βερνίκος, στη σύντομη τοποθέτηση του, αναφέρθηκε στο χρόνιο πρόβλημα του σμυριδικού στην ορεινή Νάξο, ενώ ο Γ. Γ της Ομοσπονδίας κ. Μάρκος Μαργαρίτης (διδάκτωρ Μηχανικός του ΕΜΠ) ανέφερε ότι το σμυρίγλι έχει τεράστια δυναμική και συμφώνησε να συμβάλει στην πρόταση του Υπουργού για την σύσταση και παρουσίαση επιστημονικής μελέτης για την επεξεργασία του ορυκτού, σε συνεργασία με τον επιθεωρητή κ. Ζαφειράτο.

Τέλος ο κ. Χατζηπέτρος ανέφερε στον Υπουργό ότι το σμυρίγλι κατά το παρελθόν, είχε χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τη σύναψη δανείων.

Η ικανοποίηση όλων -και ειδικά του προέδρου του σωματείου- ήταν εμφανής μετά τη συνάντηση, γιατί βρήκαν συμπαράσταση και δικαίωση στα βασικά και επείγοντα προβλήματα των σμυριδεργατών.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πάσουλας αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την θετική ανταπόκριση στα αιτήματα των εργαζομένων στα ορυχεία της Νάξου, του επέδωσε υπόμνημα το οποίο αναφέρει τα εξής:Ανταπόκριση  Μανώλης Χατζηπέτρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου