
αρχίζει την ομιλία του στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης (20 Ιανουαρίου 1965) που φέρει το όνομα του αδερφού του Νίκου Νικ Γλέζου.
"Θυμάμαι. Ήμασταν μικρά παιδιά. Μόλις είχαμε φύγει απ το χωριό. Ζούσαμε και σπουδάζαμε στην
Αθήνα. Ότι βλέπαμε τότε στην μεγάλη πολιτεία, που έλειπε απ το χωριουδάκι μας, λαχταρούσαμε να τ αποκτήσει και τ Απεράθου.
Ότι θαυμαστό και να βλέπαμε τριγύρω μας, δεν μας έσβηνε την ανάμνηση από το μικρό, το φτωχό χωριό μας. Η σύγκριση δεν σκότωνε την αγάπη μας. Αντίθετα την κραταίωνε και την γιγάντωνε. Και γεννούσε την επιθυμία κεινα που βλέπαμε να γίνουν κτήμα και για τυς χωριανούς μας. Πρωτονειρευτήκαμε να γίνει το Σκολειουδάκι ένα κανονικό , πραγματικό Σχολείο. Οι απόδημοι Απεραθίτες πρόστρεξαν και σήμερα το χωριό μας έχει το Σχολείο του. Ένα από τα μεγάλα μας όνειρα ήταν αν αποκτήσει το χωριό μας και Βιβλιοθήκη. Και γιατί όχι;
Το βιβλίο είναι απαραίτητο στοιχείο χωής, προόδου, πολιτισμού, Αστείρευτη πηγή φωτός."
Αναγγελία ίδρυσης.

Από τότε άρχισε η συλλογή βιβλίων στην Αθήνα και την 1 Νοεμβρίου 1965 ιδρύθηκε στην Αθήνα Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης Νίκου Ν. Γλέζου, με σκοπό την ενίσχυση, την υποστήριξη του εμπλουτισμού της Βιβλιοθήκης.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 1965 εκλέχτηκε το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Πρόεδρος , ο γιατρός Μανώλης Μπαρδάνης, Αντιπρόεδρος ο γιατρός Μανώλης Τραυλός, Γενικός Γραμματέας ο δημοσιογράφος Μιχάλης Γρατσίας, Ταμίας ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Γρατσίας, Κοσμήτορας ο δημοσιογράφος Μανώλης Γλέζος και Μέλη , ο ζωγράφος Νίκος Κατσουρός και ο ποιητής Νίκος Σφυρόερας.
Αρχίζει η λειτουργία
![]() |
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης. Φαναριώτης Απεράθου από το αρχείο εφημερίδας "Τ Απεράθου" |
1965, και με υπέυθυνο τον καθηγητή Μιχάλη Μπαρδάνη. Στις 5 Φεβρουαρίου 1996 , αποκτά βιβλιοθηκάριοτην Κατερίνα Ν. Πολυκρέτη, το γένοςΙακώβου Γιακουμή.
Έτσι στα 1965 τ Απεράθου αποκτά Βιβλιοθήκη, όταν κάπια επίσημα στατιστικά στοιχεία πληροφορούν ο΄τι παράλληλα , σ όλη την Ελλάδα , υπάρχουν 207 βιβλιοθήκες.
Είπε στην ομιλία του ο Μανώλης Γλέζος στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης 20-6-1965:
“Ένα από τα μεγάλα μας όνειρα ήταν να αποκτήσει το χωριό μας και βιβλιοθήκη.Και γιατί όχι;Το βιβλίο είναι απαραίτητο στοιχείο ζωής,προόδου, πολιτισμού.Αστείρευτη πηγή φωτός. Η μόρφωση και ο Πολιτισμός πρέπει να γίνουν κτήμα των κατοίκων της υπαίθρου”
Σήμερα

Οι δύο εξαιρετικοί υπάλληλοι, διοργανώνουν σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο του χωριού μας παρουσιάσεις λογοτεχνικού παιδικού βιβλίου κατά ηλικίες με επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικών.Πρόσφατα ο Σύλλογος φίλων μουσείων και βιβλιοθήκης Νίκου Ν.Γλέζου, φρόντισε να σταλεί δωρεάν φορητός υπολογιστής στο μουσείο εικαστικών τεχνών με χρήση και για τη βιβλιοθήκη μας.

επίσκεψη στα 5 μουσεία τ¨ Απεράθου και στη βιβλιοθήκη, αλλά και στον συνεταιρισμό γυναικών.Εκεί οι μαθητές και οι καθηγητές θα ξεναγηθούν από τις αντίστοιχους υπάλληλους των μουσείων και του συνεταιρισμού και θα γνωρίσουν μέσα από την παράδοση,τον πολιτισμό και την κουλτούρα ανθρώπων του τόπου μας.
Επίσης αυτό το διάστημα η βιβλιοθήκη φιλοξενεί έκθεση Ναξιακού και Απεραθίτικου τύπου.Στην έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να ανατρέξει σε εφημερίδες του τόπου μας από τις αρχές του 1900 μέχρι και σήμερα, ώστε περιπλανώμενος στο παρελθόν να μπορεί καλλίτερα να εκτιμήσει το μέλλον.Μέσα στη βιβλιοθήκη επίσης πωλούνται διάφορα βιβλία και χρήσιμα περιοδικά κοινωνικού περιεχομένου.