Περιστατικά δηλητηρίασης από αγριόχορτο

Τάτουλας ή Βρωμόχορτο ή Διαβολόχορτο
(Datura stramonioum, οκ. Solanaceae)
Ανακοίνωση εξέδωσε ο αντιδήμαρχος Τοτόμης Πρωτονοτάριος, προκειμένου να επιστήσει την προσοχή στους πολίτες σχετικά με περιστατικά δηλητηρίασης που παρατηρήθηκαν στη Νάξο, και κυρίως στη Μουτσούνα και οφείλονται στην κατανάλωση του χόρτου Τάτουλας (Βρωμόχορτο ή Διαβολόχορτο). Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συλλογή άγριων χόρτων γιατί το συγκεκριμένο χόρτο (αναπτύσσεται σε περιοχές όπου αναπτύσσεται και το βλήτο), είναι δηλητηριώδες και ακόμα και μια μικρή
ποσότητα κατανάλωσης του από ανθρώπους ή ζώα, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία.

Διαβάστε την ανακοίνωση:
Ενημερώνουμε τους δημότες μας, μετά από σοβαρά περιστατικά δηλητηρίασης, που συνέβησαν στη Νάξο (ευρύτερη περιοχή Μουτσούνας) και οφείλονται στην κατανάλωση του αγριόχορτου Τάτουλας ή Βρωμόχορτο ή Διαβολόχορτο (Datura stramonioum, οκ. Solanaceae), να προσέχουν κατά τη συλλογή των χόρτων, διότι ακόμα και μικρές ποσότητες από αυτό είναι τοξικές και ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον άνθρωπο και για τα ζώα.

Το φυτό αναπτύσσεται σε περιοχές όπου αναπτύσσεται και το βλήτο και είναι επικίνδυνο σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Η επικινδυνότητά του οφείλεται στις αλκαλοειδείς ουσίες που περιέχει (υοσκαμίνη, ατροπίνη και σκολοπαμίνη).

Αντιδήμαρχος, Τοτόμης Πρωτονοτάριος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου