Τα έθιμα του γάμου στην Απείρανθο Νάξου

        Τα έθιμα του γάμου στην Απείραθο Νάξου, που σήμαινε το πέρασμα των μελλονύμφων σε μια άλλη κατάσταση, μπορούν να διακριθούν, σε αυτά που γίνονταν κατά την προετοιμασία του, αυτά που πραγματώνονταν κατά τη διάρκεια του μυστηρίου και αυτά που πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια του γλεντιού.
        Οι προετοιμασίες αναζωπυρώνονται το βράδυ της Πέμπτης πριν τον γάμο, που γίνεται το στρώσιμο του κρεβατιού στο πατρικό της νύφης. Το σεντόνι στρώνεται από δύο νεαρές, ανύπαντρες κοπέλες και ξεστρώνεται τρείς φορές από τον γαμπρό. Όταν ολοκληρώνεται το στρώσιμο του κρεβατιού, οι παρόντες ρίχνουν κουφέτα και ροδοπέταλα στο κρεβάτι για «βίον ανθόσπαρτον» καθώς επίσης και ένα παιδάκι για τεκνοποίηση.
        Το πρωί της μέρας του γάμου, ειδικότερα στην Απείρανθο, πραγματοποιείται το επονομαζόμενο «κάλεσμα». Ουσιαστικά, αυτό αποτελεί την γνωστοποίηση του γάμου σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς, κατά πρόσωπο, από τις λεγόμενες «καλέστρες», κοπέλες συγγενείς των μελλονύμφων.

Το απόγευμα πριν τον γάμο και μετά την ετοιμασία τόσο του γαμπρού όσο και της νύφης (και οι δυο τους φοράνε φυλαχτό για το μάτιασμα), τα βιολιά, μαζί με τον γαμπρό και συγγενείς και φίλους ξεκινούν την γαμήλια πομπή κατευθυνόμενοι προς το πατρικό της νύφης. Από εκεί και με την ακολουθία των βιολιών, συνεχίζουν οι μελλόνυμφοι πρώτοι στην σειρά και πιασμένοι χέρι - χέρι, προσέχοντας να κατευθυνθούν σε κατηφορικό δρόμο και να μην διαβούν κάτω από καμάρες, για να αποφύγουν τις δυσκολίες της κοινής ζωής τους.
        Μετά την τέλεση του μυστηρίου, πηγαίνουν προς το νέο τους σπιτικό, στο κατώφλι του οποίου πατάνε ένα σίδερο, για να είναι γερό το σπιτικό τους και η μητέρα προσφέρει μέλι στους νεόνυμφους, για να έχουν μια γλυκιά ζωή.
        Έπειτα ακολουθεί πολυήμερο γλέντι, με πλούσια ποτά και φαγητά και τοπική μουσική και χορούς.

Συντάκτης: Ναταλία Κακάτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου