Η Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στ' Aπεράθου

Με τα όνειρα της εφηβικής ηλικίας που είχαν σαν κέντρο τους τ Απεράθου, ο Μανώλης Γλέζος
αρχίζει την ομιλία του στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης (20 Ιανουαρίου 1965) που φέρει το όνομα του αδερφού του Νίκου Νικ Γλέζου.

"Θυμάμαι. Ήμασταν μικρά παιδιά. Μόλις είχαμε φύγει απ το χωριό. Ζούσαμε και σπουδάζαμε στην
Αθήνα. Ότι βλέπαμε τότε στην μεγάλη πολιτεία, που έλειπε απ το χωριουδάκι μας, λαχταρούσαμε να τ αποκτήσει και τ Απεράθου. 
Ότι θαυμαστό και να βλέπαμε τριγύρω μας, δεν μας έσβηνε την ανάμνηση από το μικρό, το φτωχό χωριό μας. Η σύγκριση δεν σκότωνε την αγάπη μας.  Αντίθετα την κραταίωνε και την γιγάντωνε. Και γεννούσε την επιθυμία κεινα που βλέπαμε να γίνουν κτήμα και για τυς χωριανούς μας. Πρωτονειρευτήκαμε να γίνει το Σκολειουδάκι ένα κανονικό , πραγματικό Σχολείο. Οι απόδημοι Απεραθίτες πρόστρεξαν και σήμερα το χωριό μας έχει το Σχολείο του. Ένα από τα μεγάλα μας όνειρα ήταν αν αποκτήσει το χωριό μας και Βιβλιοθήκη. Και γιατί όχι;
Το βιβλίο είναι απαραίτητο στοιχείο χωής, προόδου, πολιτισμού, Αστείρευτη πηγή φωτός."


Αναγγελία ίδρυσης.

Ήδη στις 23 Μαϊου 1964, στο μνημόσυνο που είχε γίνει στ Απεράθου για τα είκοσι χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Ν. Γλέζου, η οικογένειά του είχε αναγγείλει την απόφαση να δημιουργήσει Βιβλιοθήκη στ όνομά του στο χωριό, με πρώτη καταβολή τα χρήματα της αποζημίωσης (18.000 δρχ). Την προσωρινή επιτροπή αποτέλεσαν: Φλώριος Μπάκαλος, Μιχάλης Μπαρδάνης και Φλώριος Γλέζος.
Από τότε άρχισε η συλλογή βιβλίων στην Αθήνα και την 1 Νοεμβρίου 1965 ιδρύθηκε στην Αθήνα Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης Νίκου Ν. Γλέζου, με σκοπό την ενίσχυση, την υποστήριξη του εμπλουτισμού της Βιβλιοθήκης.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 1965 εκλέχτηκε το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Πρόεδρος , ο γιατρός Μανώλης Μπαρδάνης, Αντιπρόεδρος ο γιατρός Μανώλης Τραυλός, Γενικός Γραμματέας ο δημοσιογράφος Μιχάλης Γρατσίας, Ταμίας ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Γρατσίας, Κοσμήτορας ο δημοσιογράφος Μανώλης Γλέζος και Μέλη , ο ζωγράφος Νίκος Κατσουρός και ο ποιητής Νίκος Σφυρόερας.

Αρχίζει η λειτουργία

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης.
Φαναριώτης Απεράθου
από το αρχείο εφημερίδας "Τ Απεράθου"
Η βιβλιοθήκη ξεκινά την λειτουργεά της με 575 τόμους, την ημέρα των εγκαινίων, 20 Ιανουαρίου
1965, και με υπέυθυνο τον καθηγητή Μιχάλη Μπαρδάνη. Στις 5 Φεβρουαρίου 1996 , αποκτά βιβλιοθηκάριοτην Κατερίνα Ν. Πολυκρέτη, το γένοςΙακώβου Γιακουμή.
Έτσι στα 1965 τ Απεράθου αποκτά Βιβλιοθήκη, όταν κάπια επίσημα στατιστικά στοιχεία πληροφορούν ο΄τι παράλληλα , σ όλη την Ελλάδα , υπάρχουν 207  βιβλιοθήκες.
Είπε στην ομιλία του ο Μανώλης Γλέζος στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης 20-6-1965:
“Ένα από τα μεγάλα μας όνειρα ήταν να αποκτήσει το χωριό μας και βιβλιοθήκη.Και γιατί όχι;Το βιβλίο είναι απαραίτητο στοιχείο ζωής,προόδου, πολιτισμού.Αστείρευτη πηγή φωτός. Η μόρφωση και ο Πολιτισμός πρέπει να γίνουν κτήμα των κατοίκων της υπαίθρου”

Σήμερα

Η βιβλιοθήκη, η οποία κατά την περίοδο της χούντας καταληστεύτηκε και έκλεισε για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα,ενώ σήμερα λειτουργεί προσφέροντας εργασία σε δύο νέες κοπέλες του χωριού μας.Την Γεωργία Κώτσου και την Ευδοκία Μηλιδάκη, οι οποίες ασκούν άψογα τα καθήκοντα τους προσφέροντας με διάθεση και γνώσεις, πολύτιμες υπηρεσίες στην διάδοση του βιβλίου, συμβάλλοντας στην αναγνωσιμότητα, αναλαμβάνοντας συχνά πρωτοβουλίες που φέρνουν τη νεολαία και τους μαθητές πιο κοντά στο καλό βιβλίο.
Οι δύο εξαιρετικοί υπάλληλοι, διοργανώνουν σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο του χωριού μας παρουσιάσεις λογοτεχνικού παιδικού βιβλίου κατά ηλικίες με επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικών.Πρόσφατα ο Σύλλογος φίλων μουσείων και βιβλιοθήκης Νίκου Ν.Γλέζου, φρόντισε να σταλεί δωρεάν φορητός υπολογιστής στο μουσείο εικαστικών τεχνών με χρήση και για τη βιβλιοθήκη μας.

Καλό θα είναι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων του νησιού μας να καθιερώνουν από μία φορά το χρόνο,
επίσκεψη στα 5 μουσεία τ¨ Απεράθου και στη βιβλιοθήκη, αλλά και στον συνεταιρισμό γυναικών.Εκεί οι μαθητές και οι καθηγητές θα ξεναγηθούν από τις αντίστοιχους υπάλληλους των μουσείων και του συνεταιρισμού και θα γνωρίσουν μέσα από την παράδοση,τον πολιτισμό και την κουλτούρα ανθρώπων του τόπου μας.
Επίσης αυτό το διάστημα η βιβλιοθήκη φιλοξενεί έκθεση Ναξιακού και Απεραθίτικου τύπου.Στην έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να ανατρέξει σε εφημερίδες του τόπου μας από τις αρχές του 1900 μέχρι και σήμερα, ώστε περιπλανώμενος στο παρελθόν να μπορεί καλλίτερα να εκτιμήσει το μέλλον.Μέσα στη βιβλιοθήκη επίσης πωλούνται διάφορα βιβλία και χρήσιμα περιοδικά κοινωνικού περιεχομένου.