Λαογραφικό Μουσείο "Γιάννης Κατεινάς"

Κιβωτό της ισχυρής λαϊκής παράδοσης του χωριού, συγκεντρώνοντας και προβάλλοντας ολόκληρο τον κύκλο των αντικειμένων της δουλειάς και του νοικοκυριού των πρόσφατων αιώνων, αποτελεί το Λαογραφικό Μουσείο Απεράθου. Ιδρύθηκε το 1986, με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου, στη μνήμη του Απεραθίτη αγωνιστή της Αντίστασης Γιάννη Κατεινά και στεγάζεται στην Πλατεία του χωριού, δεξιά όπως μπαίνουμε.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει πλούτο από «σύνεργα» για το όργωμα και τη σπορά, για το θέρισμα, το λίχνισμα και τη συγκομιδή του καρπού, και παρασκευής το ψωμιού (από το ζύμωμα μέχρι το ψήσιμο).

Επιπρόσθετα συναντά ο επισκέπτης εκθέματα όπως η «Τσιμπίδα» για το κούρεμα των ......
προβάτων, η τζαμπούνα και το τουμπάκι, οι παλιές Απεραθίτικες φορεσιές, ο αργαλειός και ρούχα υφαντά καθώς και το παραδοσιακό κρεβάτι με τη κούνια του μωρού.

Στο μουσείο υπάρχουν, όλα τα χειροποίητα εργαλεία για το τυροκομειό, μα και στολίδια της καμινάδας, λυχνάρια, λάμπες πετρελαίου, κουδούνια για τα ζώα και πλούτος από έργα τέχνης απλών ανθρώπων.

Στη διάθεση των επισκεπτών είναι προς αγορά και ενίσχυση του Μουσείου, διάφορα πήλινα αντικείμενα, βιβλία και αντίγραφα έργων ζωγραφικής Απεραθίτων συγγραφέων και καλλιτεχνών και μουσικά cd που περιέχουν την γνήσια μουσική μας παράδοση.

(Το μουσείο είναι ανοικτό 10.30 π.μ.- 18:30 μ.μ. από τον Μάϊο έως τα τέλη Οκτωμβρίου. Η είσοδος κοστίζει 3  € , ενώ το εισιτήριο ισχύει επίσης για άλλα τρία τοπικά μουσεία: το Γεωλογικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών.)


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου