23 Ιουνίου 2013. Το έθιμο του Κλήδωνα στ' Απεράθου.....

Φωτογραφίες & Video απ το έθιμο
Ψύλλοι-ψύλλοι κάβγουνται κι Άις Ιάννης έρχεται...(τρις)
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος αναβίωσε μπροστά στην εκκλησία της  Παναγίας τ Απεράθου   το έθιμο του Κλήδονα. Οι κάτοικοι του χωριού και πολλοί επισκέπτες  πηδήσανε τις φωτιές του Άι Γιάννη, και οι ανύπαντρες  φέρανε  το αμίλητο νερό από τα τρία πηγάδια του χωριού και φά(γ)ανε  το αρμυροπιτάρι!

Γενικότερα για το Έθιμο του Κλήδονα στ Απεράθου.
(Πηγή : Ν. Κεφαλληνιάδη - Έκδοση " Η Απείρανθος )

Το βράδυ της 23 Ιούνη κάθε χρόνο, παραμονή της εορτής των γεννεθλίων του Αγίου Ιωάννου του
Προδρόμου Κληδόνου, όπως σόλα τα μέρη της Ελλάδος, έτσι και στ Απεράθου της Νάξου Ανάβουν φωτιές ια να καούν οι ψύλλοι όπως λένε. Πριν δύση ο ήλιος αγόρια και κορίτσια κάθε γειτονιάς τρέχουνστα θερισμένα χωράφια και οποιοδήποτε άλλο τόπο για να βρουν τα αναγκαία , για την φωτιά μέσα,που αποτελούνται το περισσότερο από χόρτα ξερά και άχερα, ράπες τα λένε, καθώς και από κλήματα ξερά και καλάθια παλαιά άχρηστα, που τα ρίχνουν τελευταία στην φωτιά όταν το υπόλοιπο υλικό θα έχει καεί.
Αφού μαζευτεί το υλικό , συγκεντρώνονται γύρω απ την φωτιά οι γειτόνοι , ιδίως δε τα μικρά παιδιά , οι νέοι και οι νέες. Αλλά και οι παντρεμένες ακόμη και οι γριές πηδούν μαζί με τους νέους τις φωτιές , τρεις φορές το λιγότερο ο καθένας με την επωδή: 


Ψύλλοι ψύλλοι κάβδουνται 
  Κι αϊς-Ιάννης έρχεται.
Ψύλλοι ψύλλοι κάβδουνται 
  Κι αϊς-Ιάννης έρχεται.
Ψύλλοι ψύλλοι κάβδουνται 
  Κι αϊς-Ιάννης έρχεται.

Το πήδημα της φωτιάς  που ακολουθείται απ την επωδή, επαναλαμβάνεται πολλές φορές από τον καθένα, ενώ οι γυναίκες τινάζουν τα ρούχα τους "ια να καούν  οι ψύλλοι". 
Στην φωτιά αυτή του Κληδόνου, νέες έτοιμες και μη για γάμο , περικάμβουν (περικαίνε) γαϊδουράγκαθα που κρατούν με το δεξλι το χέρι πάντα, και που τα έχουν μελετημένα , νοματισμένα και σημαδεμένα με νήματα διαφόρων χρωμάτων. 
Κατόπι τα εκθέτουν στο ύπαιθρο όλη την νύχτα (γ)ια να   αστρονομιστούν, πάνω στον ανεφανό, στο δώμα. Το πρωί της 24 Ιουνίου , πριν ανατείλη ο ήλιος, ανεβαίνουν στο δώμα , όπου ο ανεφανός, για να ιδούν ποιά απ αυτά μαράθηκαν ή άνοιξαν αντίθετα. Εκείνο απ τα γαϊδουράγκαθα που θ ανοίξει , φανερώνει ότι ο νέος που κρύβεται κατ απ αυτά νοματισμένος , θα παντρευτεί το έτος αυτό τη μαντευομένη . Τό μάραμα ισοδυναμεί με το να μη πραγματοποιηθεί ο γάμος.
Κάθε γαϊδουράγκαθο, αντιπροσωπεύει και από ένα πρόσωπο, που θεωρείται ως ο μελλοντικός σύζυγος της μαντευομένης. 

Το έθιμο του Κλήδονα όπως μας το περιγράφουν :

Η Βούλα του Μπουμπού, η Μαριά της Παπα(γ)ιανάς, η Μαρία του Γλεζο(γ)ιώργη, η Βούλα της Ντεουντομαριάς, η Μηλιοκατερίνα, η Γλεζορήνη, η Κούλα του Μίμη, η Αλεξάνδρα του Κωτσοβασίλη, η Διαλεχτή του Μπακαλομανώλη, η Μαρία του Νικόλου και η κ Βούλα της Μαργαρίτας.
Η καταγραφή του video έγινε Παραμονή του Αγίου Πνεύματος 23 Ιουνίου 2013 στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην γειτονιά της Αγίας Τριάδας στον Κατήφορο τ  Απεράθου Νάξου .

Video με την καταγραφή του Εθίμου και την
αναβίωσή του  μπροστά στην εκκλησία της  Παναγίας τ Απεράθου . Οι κάτοικοι του χωριού και πολλοί επισκέπτες  πηδήσανε τις φωτιές του Άι Γιάννη, και οι ανύπαντρες  φέρανε  το αμίλητο νερό από τα τρία πηγάδια του χωριού και φά(γ)ανε  το αρμυροπιτάρι!


Το έθιμο του Κλήδονα στ Απεράθου. από tournewsgr

Φωτογραφικά στιμιότυπα από το έθιμο στις 23/6/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου