Κώστας Μαντζουράνης 1915-1973

Κώστας Μαντζουράνης 1915-1973
Ο Κώστας Ματζουράνης γεννήθηκε στ Απεράθου το 1915 κι εκεί με τους γονείς και τα αδέλφια του, χάρηκε τα παιδικά και τα πρώτα γλυκά χρόνια της νιότης, Ύστερα ήλθε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά.
Αξίζει να πούμε στο σύντομο τούτο σημείωμα πως ο Κ. Ματζουράνης μαζί με τις σπουδές του είχε και με την γραφή του μια άλλη παρουσία στο χώρο της λογοτεχνίας - περουσία πολύ εντυπωσιακή - με κείνο τον ιδιαίτερο δικό του τρόπο, πότε με τον στίχο κα πότε με τα εύθυμα και τα πολύ χαριτωμένα χρονογραφήματά του. Ο Κώστας έγραφε με την
ίδια του την ψυχή. Στις αράδες της στήλης του καταλαβαίνει κανείς την αγάπη και την συμπόνια για τους δύστυχους , τους πονεμένους, για τους καημούς και την πίκρα των ξενιτεμένων, για κείνα όλα που αγάπησε στη γη του νησιού και του χωριού που τον γέννησαν.
Το ξαφνικό φευγιό του Κ. Ματζουράνη από κοντά μαςτο 1973, ήταν και ο λόγος που δεν μπόρεσε να τελειώσει το ανέκδοτε συγγραφικό έργο του - εκτός από την ιστορική του μελέτη: Νικόδημος ο Αγιορείτης και Εθναποστολή" -  και την ποιητική συλλογή : "Όλα σου αγάπη και άλλα τραγούδια".
Βέβαια το "Ναξιακό Μέλλον" για να τιμήσει την μνήμη του ανθρώπου, του εκλεκτού φίλου και συνεργάτη του τύπωσε το 1981 το βιβλίο "Αλλότες στ Απεράθου, ποιητικά στιγμιότυπα". ΚΑρπός μιας πολύχρονης συνεργασίας στο "Ναξιακό Μέλλον", όπου στην ίδια στήλη συνέχισε με επιτυχία ο αδελφός του Γιάννης Ματζουράνης.

Δημήτρης Φλ. Γλέζος
Επιμέλεια : Παναγιώτης Σ. Δελλαμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου