Η ζωή και το έργο του Νίκου Πρωτονοτάριου VIDEO.

VIDEO
Η έργο του ιατρού καρδιολόγου Νίκου Πρωτονοτάριου τιμήθηκε στο Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο
με θέμα "Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι ο σύγχρονος φονιάς " το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στις 23 Μαιου του 2015. Στην έναρξη του σεμιναρίου προβλήθηλε ολιγόλεπτο video με την ζωή και το έργο του ΑΝΘΡΩΠΟΥ που τίμησε τον όρκο του Υπποκράτη ως γιατρός, επιστήμονας και ερευνητής.

Δείτε το video με την ζωή και το έργο του Νίκου Πρωτονοτάριου.
Είναι τιμή για μένα  στο ότι  φάνηκα χρήσιμος στην δημιουργία αυτού αξιόλογου αφιρώματος,  με Video  που ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψιλλάκης συμπεριέλαβε στην ταινία.



Στο επιστημονικό συνέδριο έγιναν επίσης ανακοινώσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα σπάνια καρδιαγγειακά νοσήματα όπως τη νόσο της Νάξου. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο επιστημονικός υπεύθυνος Μονάδας Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Άρης Αναστασάκης, ειδικότερα για τη νόσο της Νάξου την οποία ανακάλυψε το 1986 ο Νίκος Πρωτονοτάριος, πρόκειται να ανακοινωθεί το φάρμακο της νόσου. «Γίνεται μια προσπάθεια εκπαίδευσης των γιατρών σε όλη την Ευρώπη πάνω σε ζητήματα των σπάνιων καρδιολογικών νοσημάτων κάτι που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα γιατί τα νησιά μας λειτούργησαν για πολλά χρόνια ως κλειστές κοινότητες με αποτέλεσμα να έχουμε γάμους μεταξύ συγγενών και ανάδυση τέτοιων σπάνιων νοσημάτων σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από την υπόλοιπη Ευρώπη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασάκης, ενώ η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμια της Πάδοβα και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Μυοκαρδιοπαθειών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας Αλίντα Καφόριο υπογράμμισε τη σημασία της ενδυνάμωσης των επιστημονικών δικτύων που ασχολούνται με τα σπάνια νοσήματα της καρδιάς.

Κι αυτό διότι όπως εξήγησε λόγω της χαμηλής συχνότητας εμφάνισης της κατηγορίας αυτής των νοσημάτων είναι δύσκολο κάποια χώρα να μπορέσει να προχωρήσει από μόνη της στην αντιμετώπισή τους. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Πέρι Έλιοτ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση και θεραπεία των σπάνιων νοσημάτων να περάσει στα εκπαιδευτικά συστήματα ώστε να είναι εξοικειωμένοι οι νέοι καρδιολόγοι με αυτά τα περιστατικά. Επίσης, ο κ. Έλιοτ, όπως και η κα Καφόριο, ανέφεραν ότι η μελέτη των σπάνιων νοσημάτων της καρδιάς μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την καλύτερη αντιμετώπιση των πιο κοινών ασθενειών.

Στη σημασία του καρδιολογικού συνεδρίου και της δυνατότητας που δίνει για ενημέρωση του ευρύ κοινού αλλά και της εκπαίδευσης του προσωπικού του Δήμου και άλλων υπηρεσιών αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ο οποίος παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι ο Δήμος πρόκειται να τιμήσει τη μνήμη του γιατρού Νίκου Πρωτονοτάριου που ανακάλυψε τη νόσο της Νάξου, αλλά και τη γιατρό Αγγελική Ασημάκη για τη συμβολή της στην έρευνα για τη θεραπεία των καρδιοπαθειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου