Ένας τοίχος στην Απείρανθο της Νάξου έχει μια δική του, ξεχωριστή ιστορία. Ανήκει στο «μίνι
μάρκετ της Σμαρώς» κοντά στην Πλατεία του χωριού, ντόπιοι, τουρίστες και περαστικοί γράφουν συνθήματα, στίχους από τραγούδια, φιλοσοφικά ρητά και πολλά άλλα.
μάρκετ της Σμαρώς» κοντά στην Πλατεία του χωριού, ντόπιοι, τουρίστες και περαστικοί γράφουν συνθήματα, στίχους από τραγούδια, φιλοσοφικά ρητά και πολλά άλλα.
Οι επισκέπτες που περιδιαβαίνουν τα σοκάκια του παραδοσιακού πετρόκτιστου χωριού στη Νάξο αντικρίζουν ξαφνικά κάτι το διαφορετικό. Άλλωστε, δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο να
συναντάς έναν τοίχο καταστήματος γραμμένο από τη μία άκρη έως την άλλη.
συναντάς έναν τοίχο καταστήματος γραμμένο από τη μία άκρη έως την άλλη.
«Όλα ξεκίνησαν ένα βράδυ πριν από τέσσερα χρόνια. Μου την είχε δώσει… Πήρα έναν μαρκαδόρο και έγραψα στον τοίχο ένα κοτσάκι. Είναι στιχάκια που βγάζουμε εδώ στην Απείρανθο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η ιδιοκτήτρια του μίνι μάρκετ Σμαρώ Γιακουμή.
Την επόμενη μέρα, η Σμαρώ Γιακουμή έγραψε από κάτω ένα δεύτερο στιχάκι. Κάποια στιγμή, βρήκε δίπλα ακόμη ένα κοτσάκι… Ηταν ντόπιοι του χωριού που θέλησαν να εκφραστούν με τον ίδιο τρόπο. «Αρχικά, γράφαμε μόνο εμείς οι κάτοικοι από την Απείρανθο. Το είδαν και κάποιοι ξένοι και μπήκαν κι αυτοί στο χορό και σύντομα ο τοίχος άρχισε να γεμίζει» λέει η εμπνεύστρια της ιδέας. Η ιδιοκτήτρια του μίνι μάρκετ προμηθεύτηκε και κάποιους μαρκαδόρους για να δίνει στους ξένους, αρκετοί από τους οποίους έφτασαν σε σημείο να σκαρφαλώνουν σε σκάλες για να βρουν ελεύθερο χώρο να γράψουν.
Πλέον, τα μηνύματα έφτασαν να είναι εκατοντάδες. Επισκέπτες που θέλησαν μ' ένα στυλό ν' αφήσουν τα χνάρια τους. Κάποιοι άλλοι το έφτασαν πιο μακριά και το θεώρησαν γούρι…
Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι βρέθηκε στην Απείρανθο της Νάξου και την επόμενη χρονιά παντρεύτηκε. Επέστρεψαν όμως στο χωριό για να καταγράψουν το ευχάριστο γεγονός, ενώ όπως διαβεβαίωσαν την ιδιοκτήτρια του μίνι μάρκετ θα έρθουν ξανά, όταν αποκτήσουν παιδί.
«Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι ένας τοίχος θα μπορούσε να κάνει τόσους ανθρώπους να χαμογελάσουν. Γίνεται πανικός. Στέκονται εδώ μπροστά, φωτογραφίζονται, χαζεύουν τα μηνύματα και γελούν» καταλήγει η Σμαρώ Γιακουμή.
-Μαρία Kαλτσά, «Ήγραψα στον τοίχο απάνω την πληθώρα τω βασάνω»: Ένας τοίχος στ’ Απεράθου αποκαλύπτει στοιχεία για την τοπική κοινωνία. Video
Μαρία Καλτσά - Ήγραψα στον τοίχο από tournewsgr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου