Ενημερωτική εκδήλωση στο Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου Νάξου (φώτος)


Τον Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαο Σκαρπέλη τίμησε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την αναδιοργάνωση του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου.

Ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Σκαρπέλη για τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά του στην οργάνωση του Μουσείου, καθώς και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για
τους μαθητές της Νάξου.

Η τελετή της βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης στο Γεωλογικό Μουσείο, παρουσία των Βουλευτών Κυκλάδων Νίκου Μανιού, Νίκου Συρμαλένιου και Αντώνη Συρίγου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος της Απειράνθου Γιώργος Μπάκαλος, καθώς και το μέλος του Νο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. Κώστας Ζαζάνης και ο τ. Πρόεδρος Γιάννης Τσολάκης, κατά τη θητεία του οποίου ξεκίνησε η συνεργασία με τον κ. Σκαρπέλη.

Κατά τη δεκαήμερη παραμονή του κ. Σκαρπέλη στη Νάξο, υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία
εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γεωλογικό Μουσείο της Απειράνθου, με τη συμμετοχή έξι σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οκτώ Δημοτικών Σχολείων. Περισσότεροι από 680 μαθητές επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο αναβαθμισμένο Γεωλογικό Μουσείο.

Οι μαθητές παρακολούθησαν αρχικά την ενημερωτική διάλεξη του καθηγητή για τη Γη της Νάξου, τα ορυκτά και τη σημασία τους.

Ο κ. Σκαρπέλης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία του νησιού για την κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου, στις ορυκτές ύλες της και τη σημασία τους για την ανάπτυξη του πολιτισμού και της οικονομίας της περιοχής επί χιλιετίες.


Ακολούθησε εργαστήριο για τα ορυκτά, τις ιδιότητές τους και τον τρόπο που τα ξεχωρίζουμε. Οι μαθητές παρατήρησαν δείγματα ορυκτών από τις συλλογές του Μουσείου, πειραματίσθηκαν για να προσδιορίσουν βασικές ιδιότητές τους και ενημερώθηκαν για την εφαρμογή των ορυκτών στην καθημερινή ζωή.

Τέλος, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στις δυο αίθουσες του μουσείου.

Στην «Αίθουσα Νάξου» ενημερώθηκαν για τη σμύριδα, την ιστορία εξόρυξής της και τα προϊόντα που παράγονται από αυτήν, για το μάρμαρο της Νάξου και τη χρήση του διαχρονικά και είδαν ευρήματα Παλαιολιθικών εργαλείων από πυριτιόλιθο, τα οποία εντοπίσθηκαν στη Στελίδα.

Στην Αίθουσα «Το Αιγαίο και ο κόσμος» παρατήρησαν χάρτες που αποτυπώνουν τη μορφολογία και τη δομή του Αιγαίου Πελάγους, εντυπωσιακά δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων, μεταλλεύματα κυρίως από ιστορικά μεταλλεία της Αττικής και των Κυκλάδων, ορυκτά και πετρώματα από 20 χώρες του κόσμου, ημιπολύτιμους λίθους, πολλά απολιθώματα μεταξύ των οποίων την γνάθο νάνου ελέφαντα, που έζησε στο νησί πριν από αρκετές δεκάδες χιλιάδες χρόνια
κ.α.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν ιδιαίτερα ζωηρό τόσο για τα εκθέματα του μουσείου, αλλά και για το μικρό «εργαστήρι» που στήθηκε, προκειμένου να γνωρίσουν τις ιδιότητες των ορυκτών.

Πηγή: naxostimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου